Toldens historie
Told er en afgift staten pålægger alle varer, der passerer over landegrænser, og varetages af toldmyndighederne i hvert enkelt land.
Helt siden oldtiden og middelalderen har man kendt til told som en afgift på varer der gik over grænsen fra ét territorium til et andet.
Den første toldforordning i Danmark blev udstedt d.1. februar 1797 af Christian den syvende.
Udover at øge handlen og produktionen i eget land og derved også de offentlige indtægter i landet, sørger told også for at omkostningerne for importerede varer er på samme niveau som dem, der produceres lokalt, så konkurrencen forbliver fair.
Hvorfor har vi toldregler?
Generelt set er toldregler de retningslinjer og satser, der regulerer, hvordan varer, der importeres til EU fra lande udenfor fællesskabet (tredjelande), bliver pålagt afgifter. Når en vare importeres til EU, skal der betales told, importmoms og eventuelle afgifter, før varen kan anvendes.
Toldregler inden for EU er primært opstået til gavn for produktionsvirksomheder, så disse kan konkurrere på lige fod med udenlandske virksomheder, og så produktionsomkostningerne og slutprodukterne kommer op på samme niveau.
I de tilfælde at EU’s ikke kan producere, eller producere nok af en vare, er der skabt præferenceaftaler, så andre lande uden for EU kan sælge deres varer i fællesskabet.
Da Danmark er medlem af EU skal du ikke betale told af varer, der er sendt fra et andet EU-land, men der kan være særlige afgifter (punktafgifter) på nogle varer. Der benyttes kun en handelsfaktura og et fragtbrev ved handler mellem to EU-medlems lande.
Toldregler uden for EU afviger fra ovenstående og derfor har mange lande indgået handelsaftaler, som sikrer ens retningslinjer for toldbehandling.
Handler du med lande udenfor EU, skal du betale told og moms.